Signal

Korábban azt gondoltam (sőt biztos voltam benne), hogy a piacokon a leginkább érvényesül az egyén szerepe, ott független, nem osztozik senkivel és a felelősségek sem kenhetők el, tiszta és egyszerű a játék. Talán ez volt az, ami leginkább vezényelte az érdeklődésemet. Az álláspontom azóta megváltozott.... az érdeklődés viszont nem....

Portfolio.hu

Naptár

március 2024
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31

Befektetések és lehetőségek világa - ahogy én látom

2011.06.13. 15:04 signal85

Sony

Címkék: sony japán elemzés értékelés portfolioblogger

Az MF Global elemzője tavaly nyáron nemes egyszerűséggel (ám találóan) "Pay Stationnek" nevezte el a közel 170 ezer főt alkalmazó japán konglomerátumot, a Sonyt. A lehetséges sztori - nagy Japán bázisú cég lévén - igen hasonló a pár napja bemutatott Mitsubishihez azzal a megkötéssel, hogy a Sony bevételi szerkezete földrajzi szempontból sokkal inkább diverzifikált, jóval globálisabb.
A legfrissebb kapcsolódó hír az Anonymus hackercsoport áprilisi támadása a Sony adatbázisai ellen, melyet a szakértők a történelem legnagyobb ilyen jellegű akciójának tartanak.

Értékeltség
Pillanatnyilag nem nagyon találhatunk olyan elemzőházat, amely eladásra javasolná a Sony részvényeket, sőt kb. dupla annyian mondanak vételt, mint tartást. Mindez pedig egy nagyjából 40%-os konszenzusos árfolyamnövekedési lehetőségben ölt testet. Az értékelés során a fogódzókat megtalálni - mint azt látni fogjuk - kimondottan kemény dió a Sony esetében, nehéz helyzet.
A klasszikus mutatószámok abszolút és relatív helyzete a következő:

  • P/E: A jelenlegi 33,55-ös érték a peer group (25) és a saját 5 éves historikus átlagánál (22,65) magasabb. Túlzott drágaság vagy a jövőbeli eredménynövekedés kezdete?
  • P/FCF: a Sony egységnyi megtermelt szabad cash flowja (6) a legolcsóbbak között van (pl. a Panasonic és a Philips mutatója is jóval magasabb)

 

Érdemes megfigyelni a Sony és a kapcsolódó japán indexek relatív teljesítményét. Válságos időkben (pl. Lehman csőd utáni időszak vagy a pár hónappal ezelőtti természeti katasztrófa)  jellemzően alulteljesítő a részvény, míg konjunktúrák alatt jóval magasabb hozamot ért el, mint a piaci indexek.

Az 5 éves kumulált napi hozamok alakulása

 

Az alapvető technikai indikátorok nem adnak egyértelmű és erős jelzéseket (példaként álljon itt kettő).

 

A záró árfolyam és a mozgóátlagok alakulása

 

 

Az RSI alakulása

 

Eredményesség
Az utóbbi pár évben a bevételi szint stagnálása mellett drasztikusan visszaestek a működési profit marginok, mely a globális gazdasági válságra vonatkozó egyértelmű érzékenységgel magyarázható. 

Az árbevétel és a marginok alakulása


Az osztalékpolitika a volatilis eredménnyel ellentétben meglehetősen állandó. Sőt a peer grouphoz viszonytva az egy részvényre jutó Sony osztalék kb. ötszöröse az átlagnak.

Az EPS és az egy részvényre jutó osztalék alakulása

 

Kockázatok
A Sony eredményességére negatív hatással van az euró és a dollár gyengülése a jennel szemben. Az FX kockázaton kívül általános iparági kockázatot jelent a globális gazdasági növekedés lassulása. Érdemes lehet visszautalni a ritkaföldfémekkel foglalkozó bejegyzésekre, melyek szerint egy esetleges nyersanyaghiány jelentősen gátolhatja például az LCD gyártást.
 

Finanszírozás és likviditás
Első ránézésre ami elmondható a finanszírozási szerkezetről, az a stabilitás, a legutóbbi egy évtizedben alig változtak a lejárati súlyok. Ugyancsak pozitívan értékelendő a pénztermelési képesség felgyorsulása, valamint az is, hogy a likviditási gyorsráta ismét  elérte a 100%-ot.

Hitelszerkezeti mutatószámok

 

Likviditási helyzet

 

 

A hitelkockázati felárak alakulása

 

Stratégia és jövőkép
A Sony stratégái szerint rövid távú céljaik közé tartozik a televízió szegmens újbóli felfuttatása (LCD, új generációs Internet TV - Google-lel közös fejlesztés). Töretlen a bizalom a zászlóshajónak számító játékkonzolok területén, itt újra felfutó trendet várnak. Április végén mutatták be az S1 és S2 kódnevekkel ellátott androidos táblagépeket, az árazás egyelőre nem ismert, így kérdés, hogy a kétségtelenül benchmarknak számító Apple IPad-hoz viszonyítva hova pozicionálják új termékeiket.

1 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://signal.blog.hu/api/trackback/id/tr562940375

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása