Signal

Korábban azt gondoltam (sőt biztos voltam benne), hogy a piacokon a leginkább érvényesül az egyén szerepe, ott független, nem osztozik senkivel és a felelősségek sem kenhetők el, tiszta és egyszerű a játék. Talán ez volt az, ami leginkább vezényelte az érdeklődésemet. Az álláspontom azóta megváltozott.... az érdeklődés viszont nem....

Portfolio.hu

Naptár

április 2024
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30

Befektetések és lehetőségek világa - ahogy én látom

2011.05.26. 00:08 signal85

Mitsubishi

Címkék: japán elemzés mitsubishi értékelés portfolioblogger

Rendhagyó módon ezúttal egyetlen vállalatra fókuszáló bejegyzéssel jelentkezem, s terveim szerint a jövőben ez még elő fog fordulni néhányszor ilyen rövid snapshotok formájában. A terítéken egy nagy hagyományokkal rendelkező japán óriáscég, a közel 60 ezer munkavállalót foglalkoztató Mitsubishi (ISIN: JP3898400001, Bloomberg ticker: 8058 JP). Főként nyersanyagimporttal és különböző tőkejavak értékesítésével foglalkozik, ugyanakkor tevékenységi körében ott találjuk a pénzügyi közvetítést és a forgótőke finanszírozást is. Röviden megfogalmazva a vele kapcsolatos lehetőség nem más, mint a természeti katasztrófa utáni kilábalásra, konkrétabban a megborult ellátási lánc helyreállítására (illetve annak gyorsaságára) történő fogadás.

 

Értékeltség

A részvények jelenleg 7-körüli P/E-n forognak, ami jelentősen elmarad hosszútávú átlagoktól (5 éves: 10,54, 10 éves 14,31), sőt a peer group értékektől is. Az elemzői célárak konszenzusa kb 40%-al van a jelenlegi záróárak felett, s ami még inkább kiemelendő: szinte minden elemző egyhangúlag a „buy” mellett teszi le a voksát.

Két kitüntetett arányszám historikus alakulása

 

Az alábbi ábrákon látható, hogy hosszú távon szignifikánsan felülteljesítette a releváns piaci indexeket, s a hozamok szórása is nagyobb. 2011 eddig eltelt periódusát tekintve nagyjából az indexek kumulált teljesítményét tudta hozni.

A kumulált hozamok alakulása többféle időhorizonton

 

Technikai oldalról a mozgóátlagok nem jeleznek különösebb eladási vagy vételi jelet (lehet némi esély oldalazásra, ekkor nem is érdemes használni), ugyanakkor az RSI grafikonja a 30-as referenciaszint környékén van, ami vételi jelzésnek tekinthető. 

 
 A záró árak és a mozgóátlagok relatív alakulása (JPY)

 

 
 A 14 napos RSI alakulása

 

 

Eredményesség

Az árbevétel és a marginok alakulása

 

 

Az egy részvényre jutó osztalék és eredmény alakulása

 

Kockázatok

Az jövőbeni eredményesség fontos vezérlője a nyersanyagárak és a devizaárfolyamok (a gyenge jen támogatóan hat) alakulása, valamint természetesen az esetleges lassuló ázsiai növekedés, esetlegesen a forrásországokban bármilyen extra nyersanyagár-drágító tényező (adó).


Tőkehelyzet

A hitelállományok relatív alakulása (%)

 


Stratégia

A profitabilitásának óriási részét a szigetországon belülről biztosító cég középtávú stratégiájában 100-200 milliárd jent tervez allokálni Brazíliában, Indiában és Kínában gyors növekedést és megtérülést remélve. Üzleti szegmenseket tekintve az áramtermelés és vízhez kötődő projektek jelentek meg újként.

2011 és 2013 között tartani kívánja az elmúlt néhány évben stabil 20-25% közötti osztalék-kifizetési rátát.

 

 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://signal.blog.hu/api/trackback/id/tr282933139

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása