Signal

Korábban azt gondoltam (sőt biztos voltam benne), hogy a piacokon a leginkább érvényesül az egyén szerepe, ott független, nem osztozik senkivel és a felelősségek sem kenhetők el, tiszta és egyszerű a játék. Talán ez volt az, ami leginkább vezényelte az érdeklődésemet. Az álláspontom azóta megváltozott.... az érdeklődés viszont nem....

Portfolio.hu

Naptár

március 2024
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31

Befektetések és lehetőségek világa - ahogy én látom

2010.12.26. 12:23 signal85

Közkeletű tévhitek az elemzésekkel kapcsolatban

Címkék: modell elemzés könyvajánló értékelés tévhitek damodaran

Őszintén megvallva nem szeretem az olyan irományokat, melyek leginkább szembetűnő értékét - legalább is leső látásra - maga a terjedelme adja, amit meg lehet írni pl. ezer oldalban, azt meg lehet rövidebben is. Jelen bejegyzés hátterének választott könyv esetében hajlandó az ember kivételt tenni: Aswath Damodaran - A Befektetések értékelése. Nem, nem mély elméleti témákról akarok most írni (azt mindenki tudja), inkább arra fókuszálok, amit sehol máshol nem szedtek össze ennyire tömören: általános és téves mítoszok a befektetési értékelésekkel/elemzésekkel kapcsolatban. Ezek azok a mondatok, amiket én odanyomtatnék minden ajánlás, hírlevél és elemzés végére (a cáfolatukkal együtt) biztosan többet érnek, mint az általános jogi apróbetűs szövegek (elsőre azt mondanám, hogy emlékkönyvbe is írhatók :) ).

1. „Az értékelés objektív, mert az értékelési modellek kvantitatívak.”
Hiába áll valami komoly matematikai alapokon, az csak a módszer maga, a bemeneti paraméterek megválasztása rögtön szubjektívvé tesz.

2. „Az alapos kutatásra épülő, jól kimunkált értékelés örök érvényű.”
Az elvégzett munka szempontjából sajnos nem, más szemszögből pedig szerencsére, hiszen egy egész ágazat veszne el további munka nélkül :) Az értékelések következtetéseit sokféle kockázati faktor befolyásolja, amelyek időben egyáltalán nem állandóak. Ide illik az az - elsősorban a különböző pénzügyi termékek teljesítményének elemzésekor elhangzó - mondat, hogy a múltbeli teljesítmény nem jelent autmatikus garanciát a jövőre nézve.

3. „A jó értékelés pontosan közelíti az értéket.”
Amennyiben a pontosságot a 100%-os találattal definiáljuk, akkor az gyakorlatilag a lehetetlen küldetés kategória. Attól lesz egy értékelés jó, hogy előre ismertet egy kockázati szintet,  ennek tükrében inkább egy értékkörnyezet megadására törekszik.

4. „Minél inkább kvantitatív a modell, annál jobb az értékelés.”
Egyszerűen nem igaz (erősen összhangban az első idézettel). A túlzott matematizáltság hátulütőire az LTCM hanyatlása a klasszikus példa.

5. „Ha pénzt akarunk keresni az értékeléssel, azt kell feltételeznünk, hogy a piacok nem hatékonyak.”
Valószínűleg ez a legösszetettebb pont a felsoroltak közül, a piaci hatékonyság elméletének taglalása könyvtárnyi irodalmat tesz ki. Abban azonban talán egyet érthet a többség (Damodaran mindenképp ezen a véleményen van), hogy a tökéletes hatékonyság létezését érdemes fenntartásokkal kezelni. Ezért a második tagmondat immáron értelmetlen.

6. „Az értékelés végeredménye (vagyis az érték) számít, maga a folyamat nem lényeges.”
Általánosságban biztosan nem igaz. A folyamat fontossága alapvetően attól függ, hogy ki az elemzés célpiaca. Amikor valakinek nagyon rövid idő alatt kell dönteni és rengeteg elemzés áll rendelkezésre, akkor valószínűleg nem fog túlzottan sok időt a részeredményekre szánni. Ugyanakkor a felelősségtudat és a lelkiismeret megnyugtatását mindenképp elősegíti a teljes elemzési folyamat átlátása.
 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://signal.blog.hu/api/trackback/id/tr392539746

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása