Signal

Korábban azt gondoltam (sőt biztos voltam benne), hogy a piacokon a leginkább érvényesül az egyén szerepe, ott független, nem osztozik senkivel és a felelősségek sem kenhetők el, tiszta és egyszerű a játék. Talán ez volt az, ami leginkább vezényelte az érdeklődésemet. Az álláspontom azóta megváltozott.... az érdeklődés viszont nem....

Portfolio.hu

Naptár

január 2019
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 31

Befektetések és lehetőségek világa - ahogy én látom

2011.11.10. 07:29 signal85

Voestalpine

Címkék: ausztria európa elemzés értékelés acélipar portfolioblogger voestalpine

Következő vállalatunk az ausztriai Voestalpine AG, acélipar, számos elemzőháznál erős vételre vagy tartásra ajánlják (eladási javaslatot nem találtam rá), a konszenzust tekintve több, mint 30%-os felértékelődési potenciállal. A 4 milliárd euró körüli piaci kapitalizáció Európában és globálisan is erősen közepes méretnek tekintendő (például ugyanez az érték az Arcelormittal esetében 20, a Thyssenkruppnál pedig 10 milliárd körüli). Ami mindenképp már most kiemelendő az osztrák céggel kapcsolatban, az a magas gyártási minőség és viszonylag diverzifikált termékszerkezet.

Maga az iparág erőteljesen konjunktúra-érzékeny, így nem kérdés, hogy ez egy magas kockázat/magas várható hozam típusú befektetés. Meglehetősen nagy a bizonytalanság a várt acélkereslet megítélésében (a nyári keresletvisszaesés kvázi szokásosnak mondható), ugyanakkor – elsősorban az európai – árazási szintek attraktívak.

 

Értékeltség 

5 éves kumulált napi hozamok alakulása


 

A P/E ráta alakulásaA 7,13-as P/E ráta elmarad mind a globális, mind pedig az európai peer group átlagtól. Sőt a cég saját 5 éves P/E-je is 12 feletti.

Az RSI alakulása


 

Mind a 30, mind pedig a 14 napos RSI a középső semleges zónában tartózkodik.


Eredményesség 

A historikus profitabilitás alakulása

 

Kiemelkedőnek számított a 2009-es árbevétel, a 2010-es évre jelentős csökkenésnek lehettünk szemtanúi, ugyanakkor az elemzők szerint a következő évekre egyértelműen 10 milliárd euró fölé várják az éves árbevételeket.


Finanszírozási és likviditási szerkezet

 

A historikus hitelszerkezet alakulása

 

A likviditási helyzet alakulása

 

A hosszúlejáratú hiteleknek és a teljes hitelállománynak a mérlegfőösszeghez viszonyított aránya is nagyobb a peer group átlagoknál. Nem kérdés tehát, hogy a kedvező árazási képet valamilyen mértékben a mérlegszerkezet árnyalhatja.

A saját 2000-es évek közepét jellemző historikus értékekhez képest a teljes hitelállomány „csak” kb. 7% ponttal növekedett, ez alapvetően hosszú lejáratú hitelekben öltött testet. Kedvezőnek mondható, hogy a 2008-as válság óta majdnem megháromszorozódott a pénzeszközök aránya az összes eszközhöz viszonyítva. A meglévő hitelek refinanszírozása lesz a közeljövő aktuális kihívása, ugyanis a hitelállomány közel 3/4-e lejár két-három éven belül.

 

 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://signal.blog.hu/api/trackback/id/tr273367444

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.