Signal

Korábban azt gondoltam (sőt biztos voltam benne), hogy a piacokon a leginkább érvényesül az egyén szerepe, ott független, nem osztozik senkivel és a felelősségek sem kenhetők el, tiszta és egyszerű a játék. Talán ez volt az, ami leginkább vezényelte az érdeklődésemet. Az álláspontom azóta megváltozott.... az érdeklődés viszont nem....

Portfolio.hu

Naptár

március 2024
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31

Befektetések és lehetőségek világa - ahogy én látom

2011.10.15. 08:58 signal85

Spread game

Címkék: államkötvény hozamgörbe spread portfolioblogger

A Raiffeisen múlt heti piaci ajánlásában egy igen érdekes kötvénypiaci stratégiát javasolt, mely az amerikai és a német állampapírpiaci hozamkülönbségre játszik.

Német és amerikai állampapírpiaci spot hozamgörbék különböző időpontokban

 

Az ábrán látható, hogy egy tetszőlegesen választott "válságos" (2008. október 31.) és "válságon kívüli" (2011.05.13.) napon szignifikáns eltérés mutatkozott - elsősorban középtávon* - a két hozamgörbe releváns pontjai között. Mindezzel ellentétben jelenleg (2011. október 12-én) a két görbe szokatlanul közel van egymáshoz. A stratégia nem más, mint a különbség (spread) növekedésére történő fogadás. Az eszköz pedig dollárkötvény (T-note) eladása és azzal egyidejűleg (és természetesen azonos időperiódusú) német államkötvény (Bund) vétele (hozamnövekedésnél olcsóbbá válik a kötvény árfolyama), mindezt praktikusan a határidős piacon. A lényeg tehát nem az, hogy eldöntsük, hogy a vonatkozó hozamok pontosan mekkora mértékben fognak megváltozni, a játék csak a különbözetre szól.

Fundamentális nyelvezettel mondva a stratégia arra vonatkozó fogadás, hogy az eurózóna válsága milyen irányt fog venni, s az amerikai és német kötvények közül melyik fogja inkább a menedék szerepet betölteni szigorúan a másikhoz képest.

* Tegyük hozzá, hogy hosszabb időtávokon is nagyobb eltérés szokott lenni a hozampontok között, de ott lényegesen kisebb annak nagysága.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://signal.blog.hu/api/trackback/id/tr373304450

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása